Subsidie

Uw woning

ISDE Subsidie

Het aanvragen van een subsidie bij de overheid kan u helpen tot wel 30% van de investering terug te krijgen. Er zijn verschillende isolatiemaatregelen waarvoor de subsidie geldt, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, isolatie van de buitenmuur, HR++ of triple glas, een kozijnpaneel en isolerende deur. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal isolatiemaatregelen dat u neemt en het soort maatregelen dat u kiest.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moet u wel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo is er een minimum en maximum oppervlakte vereist voor de te isoleren oppervlakte. Daarnaast geldt er een verlaagd btw-tarief voor arbeidskosten van het isoleren van daken, vloeren en muren.
U kunt de isolatiesubsidie aanvragen bij de overheid via het RVO. Het is belangrijk dat u de aanvraag binnen 24 maanden na de uitvoering en betaling van de eerste isolatiemaatregel doet en dat u de subsidievoorwaarden goed controleert. Als u hulp nodig heeft, kunt u contact opnemen met Serveis en kunnen wij u helpen met de subsidie aanvraag.

De voorwaarden voor subsidie

Om in aanmerking te komen voor de isolatiesubsidie, zijn er verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen. Hieronder staan de belangrijkste voorwaarden opgesomd, maar je kunt alle voorwaarden nalezen op de website van RVO – ISDE Isolatiemaatregelen woningeigenaren.

  • Je moet eigenaar zijn van de woning en er zelf wonen, dus de woning mag niet verhuurd zijn.
  • De isolatie moet aangebracht worden door een bedrijf en niet door jezelf.
  • Het isolatiemateriaal moet een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde) hebben, en de goedgekeurde materialen en diktes kun je vinden in de Meldcodelijsten van RVO.
  • Er moet voldoende oppervlakte geïsoleerd worden.
  • Voor elke maatregel krijg je een vast bedrag per vierkante meter, waarbij er een hoog en een laag bedrag is. Als je aanspraak wilt maken op het hoge bedrag, dien je binnen een jaar twee of meer delen van je huis te isoleren (dak, buitenmuren, vloer, ramen) of één deel te isoleren en daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet te installeren. Als je aanspraak wilt maken op het lage bedrag, is één isolatiemaatregel voldoende.
  • De subsidie geldt alleen voor het isoleren van een bestaande woning en niet voor nieuwbouwwoningen of nieuwe aanbouwen.
  • De subsidie moet worden aangevraagd binnen 24 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
  • Het is mogelijk om meerdere keren subsidie aan te vragen voor dezelfde woning, maar dan moet het wel om verschillende maatregelen gaan.
  • In de tabel hieronder kun je per maatregel het subsidiebedrag per vierkante meter (bedrag voor 2023 bij 2 maatregelen), het minimum aantal vierkante meters dat je moet isoleren en de minimale isolatiewaarde vinden.

De hoogtes van de subsidie

De isolatiesubsidie is afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je laat isoleren en het soort isolatiemaatregel dat je neemt. Het bedrag per vierkante meter verschilt per maatregel en is te vinden in de tabel. Het is belangrijk om te weten dat er zowel een minimum als een maximum aantal vierkante meters is dat je moet laten isoleren om in aanmerking te komen voor de subsidie.

De minimumeis voor de isolatiewaarde van het materiaal is ook van belang. In de tabel staan de bedragen en de minimumeisen voor 2023 als je twee maatregelen neemt. Als je slechts één maatregel neemt, is het bedrag per vierkante meter de helft van de genoemde bedragen in de tabel. Het maximumaantal vierkante meters staat niet in de tabel, maar hiervoor kun je kijken op de website van RVO.

Subsidiebedragen dak, vloer, buitenmuren bij 2 maatregelen (2023)

Dak, vloer, gevel Subsidie per m2 als je 2 maatregelen neemt (bedrag 2023) Minimale oppervlakte Minimale isolatiewaarde (Rd-waarde)
Spouwmuurisolatie € 8 10 m2 1,1
Dakisolatie € 30 20 m2 3,5
Vloer zolder isoleren € 8 20 m2 3,5
Isolatie buitenmuur (voorzetwand of buitenkant) € 38 10 m2 3,5
Vloerisolatie € 11 20 m2 3,5
Bodemisolatie € 6 20 m2 3,5

Subsidiebedragen glas bij 2 maatregelen (2023)

Soort glasSubsidie per m2 in 2023Minimale oppervlakteMaximale U-waarde
HR++, triple of vacuümglas in bestaande kozijnen€ 468 m21,2
Triple glas of vacuümglas in isolerende kozijnen€ 1318 m20,7
Isolerend paneel met lage isolatiewaarde in kozijn (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 20Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas1,2
Isolerend paneel met hoge isolatiewaarde in kozijn (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 90Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas0,7
Isolerende deur met lage isolatiewaarde (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 46Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas1,5
Isolerende deur met hoge isolatiewaarde (alleen samen met HR++, triple of vacuümglas)€ 131Oppervlak telt mee voor aantal m2 isolatieglas1,0

Uw woning

ISDE Subsidie

Wilt u weten hoe u subsidie kunt aanvragen voor isolatie? Dan kunt u bij de overheid terecht via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Belangrijk hierbij is dat u de aanvraag binnen 24 maanden na de uitvoering en betaling van de eerste isolatiemaatregel indient en dat u de subsidievoorwaarden goed bekijkt en naleeft.

Als u dit proces echter als lastig of tijdrovend ervaart, dan kunt u hulp krijgen van Subsidieportaal. Zij werken samen met RVO om uw ISDE-subsidie te regelen. Zij berekenen de hoogte van de subsidie op basis van uw woonsituatie en u hoeft alleen maar akkoord te gaan. Bovendien kunt u via Serveis profiteren van een aantrekkelijke korting.


Wilt u meer informatie over Subsidieportaal en wat zij nog meer voor u kunnen betekenen op het gebied van isolatie en subsidieaanvragen? Dan kunt u een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aanvragen met één van hun subsidiespecialisten.